Lakkoinfo

Ammattiliitto Jyty antoi 14. huhtikuuta kunta-alan viidennen lakkovaroituksen, jossa lakko rajataan varhaiskasvatuksen, koulutuksen ja opetuksen työtehtäviin 3.–9.5.2022. Lakko alkaa tiistaina 3.5. klo 00:01 ja päättyy maanantaina 9.5. klo 23:59. Lakossa ovat mukana varhaiskasvatuksen, koulutuksen ja opetuksen työtehtävät seuraavilla työnantajilla:  Espoon kaupunki, Helsingin kaupunki, Kauniaisten kaupunki, Vantaan kaupunki, Oulun kaupunki, Rovaniemen kaupunki, Jyväskylän kaupunki, Tampereen kaupunki, Turun kaupunki, Kuopion kaupunki.

TURUN KAUPUNGILLA lakko koskee kaikkia kasvatuksen ja opetuksen palvelukokonaisuudessa työskenteleviä mm.

  • päiväkotien lastenhoitajia
  • varhaiskasvatuksen opettajia
  • koulunkäynninohjaajia
  • koulusihteereitä
  • Borella työskentelevät

Lisäksi lakkoon osallistuvat kaikki, jotka tekevät 100% kasvatuksen ja opetuksen töitä riippumatta organisaatiosijainnista (palvelukokonaisuus, konsernihallinto) mm.

  • järjestelmäasiantuntija (Primus pääkäyttäjä)
  • henkilöstöasiantuntija joka tekee 100% kasvatuksen ja opetuksen töitä
  • hankinta-asiantuntija joka tekee 100% kasvatuksen ja opetuksen töitä
  • koululiikunnanohjaaja joka tekee 100% kasvatuksen ja opetuksen töitä

Lakkorajat vaihtelevat eri liittojen välillä. Huomioithan, että teet lakon aikana vain omat työsi, etkä esimerkiksi sijaista lakossa olevaa toisen liiton työntekijää. 

Mikäli on epäselvää oletko lakossa vai et, ota yhteyttä:

Päivi Oikarinen
Turun kaupunki
pääluottamusmies

p. 040 648 2974
paivi.oikarinen@turku.fi

Työntekijällä ei ole velvollisuutta kertoa lakkoon osallistumisesta. Lakkoon osallistuminen ja ammattiliiton jäsenyys ovat työntekijän henkilökohtaisia asioita, joita työnantaja ei saa suoraan tai välillisesti selvittää etukäteen. Kyselyihin ei tarvitse vastata, eikä työntekijällä ole velvollisuutta ilmoittaa, aikooko hän osallistua lakkoon. Vastaamatta jättämisestä ei saa seurata mitään kielteisiä, syrjiviä tai muutoin epäedullisia seuraamuksia. Mikäli työnantajasi painostaa sinua kertomaan, aiotko osallistua lakkoon tai kuuluutko ammattiliittoon, ole yhteydessä omaan luottamusmieheesi ja aluetoimistoon.

LAKKOAVUSTUKSEN HAKEMINEN

Varhaiskasvatuksen, koulutuksen ja opetuksen (Oulu, Rovaniemi, Jyväskylä, Tampere, Turku ja Kuopio) lakkoavustusta voi hakea lakon jälkeen 10.5.–17.6.2022. Ensimmäinen maksatus alkaa viimeistään 17.5.2022. Maksatus tapahtuu pääsääntöisesti kerran viikossa.


Lakkoavustusta haetaan lakkoavustus.fi-palvelussa

Ammattiliitto Jytyn lakkoavustusta haetaan sähköisesti osoitteessa jyty.lakkoavustus.fi/hakemus

Lue tarkemmat lakkoavustuksen hakuohjeet alla näkyvästä linkistä.

Lue lisää: Ohjeet lakkoavustuksen hakemiseeen


Mikäli järjestelmässä ei näy lakon tietoja, tarkista, että jäsenrekisterin tietoihisi on merkittynä oikea työnantaja. Jos näin ei ole, ota yhteyttä ja ilmoita työantajatietosi jäsenrekisteriin sähköpostitse: jasenrekisteri@jytyliitto.fi.

Tarkista myös, että jäsenmaksusi on maksettu. Jos jäsenmaksusi ei ole kunnossa, otathan yhteyttä sähköpostitse jäsenmaksutiimiin osoitteeseen: jasenmaksut@jytyliitto.fi.

Lakkoavustushakemuksen täyttäminen

Lakkoavustushakemukseen täytetään seuraavat tiedot:

1. Nimi, henkilötunnus
2. Puhelin, sähköpostiosoite
3. Kotipaikkakunta
4. Tilinumero (IBAN -muodossa, esimerkki: FI1234567812345678. Jos pankkitili on väärässä muodossa, hakemus EI tallennu!)
5. Työpaikan nimi
6. Työpaikan osoite
7. Lakkopäivät (valitse ne päivät, jolloin olet ollut lakossa)
8. Hyväksy ehdot
9. Tallenna hakemus

HUOM! Lakkoavustus haetaan ammattiliitolta, ei työttömyyskassasta. Jos tarkoituksesi on hakea lakkoavustusta, älä täytä ansiopäivärahahakemusta.

LAKKOAVUSTUKSEN HAKEMINEN

Ammattiliitto Jyty maksaa 6.-7.4.2022 lakkoon osallistuville lakkoavustusta 160 euroa lakkopäivältä. Lakkoavustusta voi hakea lakon jälkeen 8.4.–6.5.2022. Lakkoavustusta haetaan sähköisesti osoitteessa jyty.lakkoavustus.fi/hakemus

Lue tarkemmat lakkoavustuksen hakuohjeet alla näkyvästä linkistä.

Lue lisää: Ohjeet lakkoavustuksen hakemiseeen